The Wall Street Journal Batılı uzmanlara atıfta bulunarak, Rusya'nın askeri amaçlar için giderek daha fazla insansız hava araçlarını kullandığını ve bu durumun Ukrayna'nın karşı saldırısını caydırmayı mümkün kıldığını yazıyor. 

Geçtiğimiz aylarda Lancet İHA'nın karakteristik X şeklindeki kanatlarıyla saatte 160 km'yi aşan bir hızla hedefleri vurduğu ve bu hedeflere çarptığı görüntüler sosyal ağlarda ve medyada defalarca yer aldı.
Mayın tarlaları, topçu silahları ve güdümlü tanksavar füzeleriyle birleşen insansız hava araçları, zırhlı araçlara yönelik ciddi bir tehdit oluşturuyor ve Ukraynalıları aynı anda birden fazla savaş aracı konuşlandırma konusunda ihtiyatlı hale getiriyor. 

Makalede, Lancet'in özellikle etkili olduğu, çünkü Ukrayna ordusunun Rus insansız hava araçlarının saldırılarına karşı koyacak silahlara sahip olmadığı ve onları hafif silahlarla vurmaya çalıştığı belirtiliyor. 

Gallant: Tek yol askeri harekat Gallant: Tek yol askeri harekat

Ukraynalı bir askeri istihbarat yetkilisine göre, operatöre görüntü aktaran kameralarla donatılan drone, savaş alanında etkili olması ve üretiminin nispeten ucuz olması nedeniyle Ukrayna için zorluk teşkil ediyor.

Aynı zamanda, onu üreten Rus şirketi Zala Aero, "Italmas" veya "Ürün 54" adı verilen patlayan bir insansız hava aracının yeni, geliştirilmiş bir modelini seri üretime sokmaya hazır olduğunu belirtti. Bu drone yaklaşık 200 km mesafe kat etme kapasitesine sahip ve genişletilmiş bir savaş başlığına sahip.

Makalede, Ukrayna'nın Lancet İHA'nın kendi eşdeğerine sahip olmadığı, dolayısıyla ABD'den tedarik edilen ve hedefi vurduklarında patlayan Switchblade dronları kullandığı belirtiliyor. Ukraynalı çelik üreticisi Metinvest, askeri teçhizatı Rus drone saldırılarından korumak amacıyla çelik ve zincir bağlantılı ağlardan oluşan mobil barınaklar üretmeye başladı.

 

Kaynak: Rasat Haber