Rus özel askeri müteahhidi Wagner Group'un başkanı Yevgeny Prigozhin , düzenli birliklerin ağır bir yıpratma ve küçük düşürmede toprak kaybetmesinin ardından paralı askerlerinin Moskova adına savaştığı Ukrayna'daki savaşta giderek daha görünür bir rol üstlendikten sonra öne çıktı. aksilikler.

Wagner birlikleri, uzun ve kanlı bir savaşın ardından Nisan ayında Ukrayna'nın doğusundaki Bakhmut şehrinde bir Rus bayrağını dalgalandırarak 15 aylık ihtilafta çok ihtiyaç duyulan bir zafer kazandı.

Prigozhin, bu zafer anını birkaç gün sonra, Rusya'nın üst düzey askeri liderlerini Ukrayna'daki başarısızlıklardan sorumlu olmakla suçlamak için bir fırsata dönüştürdü; bu, Kremlin'den intikam almadan yalnızca seçkin birkaç kişinin alenen yapabileceği bir şeydi.

Savunma bakanlığıyla devam eden çekişme Cumartesi günü, Wagner liderinin savaşçılarının Ukrayna'dan Rus sınır kenti Rostov-on-Don'a geçtiğini ve onları durdurmaya çalışan herkesle savaşacaklarını iddia etmesiyle yeni bir boyut kazandı .

Wagner şefi, Rusya'nın Ukrayna'yı neden işgal ettiğine dair resmi Kremlin versiyonunu da sorguladı .

Prigozhin, Telegram'da yayınlanan bir video klipte, "Savunma bakanlığı toplumu ve cumhurbaşkanını kandırmaya çalışıyor ve bize Ukrayna'dan nasıl çılgın bir saldırganlık geldiği ve bize tüm NATO ile birlikte saldırmayı planladıkları hakkında bir hikaye anlatmaya çalışıyor" dedi. Cuma günü basın servisi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, televizyondan acil bir konuşmada, Wagner'in "silahlı isyanının" vatana ihanet olduğunu ve Rus ordusuna karşı silaha sarılan herkesin cezalandırılacağını söyledi.

Provokasyon, Prigozhin'in Savunma Bakanı Sergei Shoigu'yu Wagner'in Ukrayna'daki sahra kamplarına roket saldırısı düzenleyerek “çok sayıda” savaşçıyı öldürmekle suçlamasından bir gün sonra geldi.,

Prigozhin'in geçmişi nedir?

62 yaşındaki Prigozhin, 1981 yılında hırsızlık ve saldırıdan suçlu bulundu ve 12 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Serbest bırakıldıktan sonra 1990'larda Saint Petersburg'da bir restoran işletmesi açtı.

O zamanlar şehrin belediye başkan yardımcısı olan Putin'i bu sıfatla tanıdı.

Bu bağlantıyı bir catering işletmesi geliştirmek için kullandı ve kendisine "Putin'in şefi" lakabını kazandıran kazançlı Rus hükümeti sözleşmeleri kazandı. Daha sonra medya ve ABD'de 2016 başkanlık seçimlerine karışmakla suçlanmasına yol açan rezil bir internet "trol fabrikası" da dahil olmak üzere diğer alanlara genişledi.

Ocak ayında Prigozhin, belirsiz Wagner şirketini kurduğunu, yönettiğini ve finanse ettiğini kabul etti.

"En iyi zamanlarda" emrinde 50.000 adamı olduğunu ve her zaman ön saflarda yaklaşık 35.000 kişi olduğunu söyledi. Bu sayılara hükümlülerin dahil olup olmadığını söylemedi, ancak savaşçı toplamak için Rus hapishanelerini gezdiği ve Wagner ile yarım yıllık bir cephe görevi turundan sağ çıkmaları halinde af sözü verdiği biliniyor.

Prigozhin neden öne çıktı?

Prigozhin'in yaralı yüzü, sımsıkı tıraşlı kafası ve tütün lekeli düzgün olmayan dişleri, küfürlerle dolu kelime dağarcığı gibi geniş çapta tanınır hale geldi.

Anketler, Putin , Başbakan Mihail Mişustin, Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Savunma Bakanı Sergei Shoigu'dan sonra en çok tanınan beşinci isim olduğunu gösteriyor .

Sovyet lideri Joseph Stalin'e saygı duyan ve ne olursa olsun Ukrayna'daki savaşı kazanmak isteyen muhafazakar Ruslar arasında siyasi bir niş belirledi.

Mayıs ayında Prigozhin, sendeleyen savaş çabalarını desteklemeyi "başarısız" eden askerler ve yetkililer için ölüm cezasını öne sürerek "Stalin Yoldaş kesinlikle haklıydı" dedi.

Böyle bir yasa, Stalin'in İkinci Dünya Savaşı politikalarına benzer olacaktır.

Prigozhin ayrıca, Doğu Ukrayna'da on binlerce paralı asker kaybettikten sonra Wagner Grubu'nun daha fazla insanı işe alması ve "ideolojisi olan bir orduya dönüşmesi" gerekeceğini söyledi.

Bazı dış gözlemciler için, Prigozhin'in dönüşümü, Korkunç Çar İvan'ın ölümü ile dört yüzyıl önce Romanov hanedanının yükselişi arasındaki “Bela Zamanları”na benzer bir çöküş durumunda Kremlin'in güç aktarma planının bir parçası olabilir.

Wagner Grubu nedir?

Prigozhin'in şirketine, Rus ordusunun özel kuvvetlerinden emekli bir yarbay olan ilk komutanı Dmitry Utkin'in takma adından sonra Wagner adı verildi. Kısa süre sonra vahşet ve acımasızlıkla ün kazandı.

Wagner ilk olarak, Rusya'nın Ukrayna'nın Kırım yarımadasını ilhak etmesini izleyen haftalarda, Nisan 2014'te ayrılıkçı bir çatışmanın patlak vermesinden kısa bir süre sonra doğu Ukrayna'da eylem halinde görüldü.

Rusya, Ukrayna'nın doğusundaki sanayi merkezi Donbas'taki ayrılıkçı ayaklanmayı desteklerken, aksi yönde çok sayıda kanıt olmasına rağmen, oraya kendi silahlarını ve birliklerini gönderdiğini yalanladı. Özel müteahhitleri savaşa dahil etmek, Moskova'nın bir dereceye kadar inkar edilebilirliği sürdürmesine izin verdi.

Wagner personeli, Rusya'nın bir savaşta Başkan Beşar Esad hükümetini desteklediği Suriye'ye de konuşlandırıldı. Libya'da, dönek komutan Khalifa Haftar'ın güçleriyle birlikte savaştılar. Grubun Orta Afrika Cumhuriyeti ve Mali'de de faaliyet gösterdiğine inanılıyor.

Prigozhin'in Wagner'in Suriye ve Afrika ülkelerine dağıtımını kazançlı maden sözleşmelerini güvence altına almak için kullandığı bildirildi. ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Victoria Nuland, Ocak ayında şirketin Afrika'daki altın ve diğer kaynaklara erişimini Ukrayna'daki operasyonlarını finanse etmek için kullandığını söyledi.

Bazı Rus medyası, Wagner'in 2018'de Orta Afrika Cumhuriyeti'nde grubun faaliyetlerini araştıran üç Rus gazetecinin öldürülmesine karıştığını iddia etti. Cinayetler çözülemedi.

Wagner neden insan hakları ihlalleriyle suçlanıyor?

Batılı ülkeler ve Birleşmiş Milletler uzmanları, Wagner paralı askerlerini Orta Afrika Cumhuriyeti, Libya ve Mali de dahil olmak üzere Afrika genelinde insan hakları ihlalleri yapmakla suçladı.

2021'de Avrupa Birliği, grubu Orta Afrika Cumhuriyeti, Libya, Suriye ve Ukrayna'da "işkence ve yargısız, yargısız veya keyfi infazlar ve öldürmeler dahil olmak üzere ciddi insan hakları ihlalleri" ve "istikrar bozucu faaliyetler" yürütmekle suçladı.

Wagner'in korkunç itibarına katkıda bulunan bazı faaliyetleri gösterdiği iddia edilen birkaç video ortaya çıktı.

2017 tarihli bir çevrimiçi video, bildirildiğine göre Wagner müteahhitleri olan bir grup silahlı kişinin bir Suriyeliye işkence yaptığını ve onu balyozla öldüresiye dövdükten sonra vücudunu parçalayıp yaktığını gösteriyordu. Rus yetkililer, medya ve insan hakları aktivistlerinin soruşturma taleplerini görmezden geldi.

2022'de başka bir video, eski bir Wagner müteahhitinin Ukrayna tarafına kaçtığı ve ülkesine geri gönderildiği iddia edildikten sonra balyozla dövülerek öldürüldüğünü gösteriyordu. Halkın öfkesine ve soruşturma taleplerine rağmen Kremlin görmezden geldi.