Rabia Kadir, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde yaşayan Uygur halkının insan hakları mücadelesi veren bir aktivisttir. 2005 yılından bu yana ABD'de yaşamaktadır. Kendisi 2006 yılında Dünya Uygur Kurultayı (WUC) başkanı seçilmiştir.

Mücadelesi ve Hapis Cezası

Rabia Kadir, 1997 yılında Çin Halk Kongresi'nde yaptığı bir konuşmada Çin Hükümetinin Sincan politikasını sert bir şekilde eleştirmesi sonucu Halk Kongresi tarafından çıkarılmıştır. Aynı yıl Bin-Analar-Harekâtı adıyla kadın hakları ve kadınların meslek dünyasındaki imkânlarını genişletme amacıyla bir mücadele başlatmıştır.

1999 yılında ise Rabia Kadir, Çin Hükümeti sırlarını ifşa etmekle suçlanmış ve 8 yıl hapis cezasına çarptırılmıştır. 2005 yılında cezaevinden çıkan Kadir, ABD'ye iltica etmiş ve yaşamını orada sürdürmektedir.

Ödüller ve Başkanlık Görevi

Rabia Kadir, 2004 yılında Norveç'te insan hakları için verilen Thorolf Rafto Ödülü'nü almıştır. Ayrıca 2006 yılında Münih'te kurulan Dünya Uygur Kurultayı'nın başkanı olarak ilan edilmiştir.

Rabia Kadir, Uygur halkının hakları için verdiği mücadeleyle tanınan bir isim olup, Uygur sorununun uluslararası arenada dikkat çekmesine önemli katkılarda bulunmaktadır.